Siis kyllä nyt meni taas tänään kuppi nurin ja vati ympäri!! Kohtasin nimittäin tänään junassa jälleen himokaapijan! Himokaapija syö evästä kertakäyttöisestä annosastiasta muovilusikalla ja kaapii viimeisetkin jugurtin / rahkan / jäätelön / mitä ikinä lieneekään rippeet hillittömällä vimmalla purkin jokaisesta nurkasta, kolosta, onkalosta ja pohjalta ja kaapii ja kaapii ja rapsuttaa ja hinkuttaa ja vielä vähän kaapii. Ei siinä mitään, eihän ruokaa saa roskiin heittää... Mutta onko sitä kaapimista ja kovaäänistä rapsuttamista lusikalla pakko jatkaa minuuttitolkulla??!?!! Itse todistamani ennätys oli Helsingistä Tikkurilaan H-junassa. Siinä matkalla vaihdoin epä-suomalaiseen tapaan muutaman epätoivoisen katseen vastapäätä istuneen naisen kanssa ja kuin yhteistuumin annoimme pahaa silmää himokaapijalle. Oli hieno hetki, kun sen jälkeen vielä katsoimme toisiamme hymyillen hyväksyvästi ja sanattomasti viestimme toisillemme, että "ei, et ole ainoa, jonka aivot halkeavat tuosta vimmaisesta kaapimisesta". Ajattelen aina tätä kohtaamista lämmöllä, kun törmään himokaapijaan. 

Muutenkin eväiden syöminen julkisissa saa verenpaineen kohoamaan ja otsasuonet pullistelemaan. Ymmärrän hyvin, että joskus julkinen kulkuväline voi olla ainoa hetki kun ehtii eväänsä syömään, mutta silloin pitäisi kyllä eväsvalinnoissa ottaa huomioon muut kanssamatkustajat, jotka joutuvat sitä brutaalia toimenpidettä katselemaan ja etenkin kuuntelemaan. Tässä muutama esimerkki ruuista, joita ei missään nimessä, ei minkäänlaisessa hädässä tai epätoivossa pitäisi kenenkään koskaan ikinä nevöevö syödä julkisissa:

- Banaani. Oma henk.koht. inhokkini kaikista ikinä! Ei riitä, että banaanin syöminen näyttää typerältä, vaan sen syömisääni on jotain aivan käsittämättömän kamalaa! Se järkyttävä tahmea ja limainen maiskutus- ja mässytysääni, mikä siitä lähtee!! Oh boy! En kestä banaanin syömisääntä missään tilanteessa ja olen myös vaihtanut junavaunua banaanin takia.

- Omena, päärynä ja persikka. Aaaarrgghh!!! Ja syynä taas syömisääni! Se rouskutus ja hedelmämehun ryystäminen saa kylmän hien virtaamaan pitkin selkärankaa. Lopettakaa heti näiden hedelmien syöminen muualla kuin yksin kotonanne!!

- Mandariinit, appelsiinit jne. Tuleehan siitä ihan jouluinen fiilis, kun koko junavaunu tuoksuu mandariinilta, mutta näin kanssamatkustajan ominaisuudessa olis ihan kiva, jos lukemani kirja ei olisi mandariinimehussa, jota roiskit ympäriinsä. Mandariinimehu silmään ruikittuna ei myöskään tunnu kivalta.

- Mäkki- Hese- ja muut läsesafkat. Kiva mennä veemäisen työpäivän jälkeen väsyneenä ja nälkäisenä kotiin, jossa odottaa homeinen leivänkannikka ja hanavesi, kun toinen vetelee vieressä syntisen hyvää rasvalla, suolalla ja majoneesilla kyllästettyjä herkkujaan, joiden tuoksu leviää koko junavaunuun. Kateushan siinä iskee! Kielletään siis nämäkin, ettei muille tule paha mieli.

- Kovat karkit ja sipsit. Voe härregüüd sitä rouskuntaa! Ja sipsien syömiseen liittyy olennaisena osana rouskutuksen lisäksi se, että jokaisen kourallisen jälkeen pitää ne kädet pyyhkiä housuihin niin että suhina käy! Ensin pussi rapisee "rapirapi", sitten sipsit suuhun "rouskrousk" ja lopuksi ne kädet "suhisuhisuhi, suhisuhisuhi". Eli homma menee näin: "rapirapi, rouskrousk, suhisuhisuhi, suhisuhisuhi" ja tämä toistetaan 1374 kertaa. Saa kyllä olla melkoinen rauhan lähettiläs, jos tällaisesta ei otsassa ala elin kasvamaan.

- Limakarkit ja purukumi. Se lässytys ja maiskutus ja mussutus. Eikai sitä muuta edes tarvitse sanoa.

- Kahvin juominen puolen kilon lasisesta kurkkupurkista!! Aivan uskomattoman kuvottavan näköistä toimintaa! Ja sitten kun se kansi pitää kolistella kiinni joka ryystön välissä. Jos sinulla ei ole termaria tai termosmukia, niin anna olla, jooko?

- Energiajuomat. Energiajuomien haju kantautuu kilometrien päähän ja siitä tulee kanssamatkustajille jäätävä kossubattery-himo. Tosi kiva kun viinahammasta alkaa kolottamaan tiistaiaamuna ja viikonloppuun on vielä luvattoman pitkä aika. Ja maanantaiaamuna energiajuoman hajusta tulee jälkikrapula ja kuvotus, kädet tärisee ja sydän lyö pari kertaa liikaa. Jos energiajuomaa on pakko juoda julkisissa, niin voisitko tehdä sen perjantaisin? Kiitos!

- Kaikki rouskuvat, narskuvat, nirskuvat, poksuvat, naksuvat, mässyttävät, mussuttavat, litisevät, lätisevät, ritisevät ja ratisevat ruuat. Olisitko niin ystävällinen, että hoitaisit näiden asioiden syömisen jossain muualla! Tehdään tästä maailmasta paljon parempi kaikille, piis änd laav!

Huh! Voisin jatkaa listaa vielä vaikka kuinka pitkälle, mutta sainkin jo pahimmat höyryt päästeltyä ulos. Tuli vähän sellanen Päivi Räsänen -olo ja nyt ymmärrän kuinka helpottavaa olisi vaan kieltää kaikki.