Meillä suomalaisilla tuntuu kiitoksen sanominen olevan melkoisen tiukassa. En tiedä liittyykö tähän se, että ylpeys on täällä pahin synti, jonka kuvitella saattaa. Ehkäpä ihmiset kuvittelevat, että vastapuoli ylpistyy, jos heittää ilmoille sellaisen kehun kuin "kiitos". "Mitä jos tuo minulle oven avannut henkilö nyt luulee, että hän pelasti päiväni? Mitä jos hän luulee, että en olis pärjännyt ilman hänen armollisuuttaan? Siinähän herkempikin yksilö ylpistyy! Ja sitähän en tietenkään tahdo! En missään nimessä tahdo, että tuo henkilö pääsee vaikkapa ihan BRASSAILEMAAN facebookissa, kuinka hän avasi oven minulle! Siis minulle, joka todellakin olisin pärjännyt IHAN ITE näiden neljän kauppakassin, kahden kiljuvan kakaran, huonosti liikkuvan isoäidin ja hänen matkatavaroidensa kanssa!" En tiedä. Syy voi olla joku muukin, kuten esimerkiksi ajattelemattomuus, kiire, hämmennys, ujous tai vaikkapa käytöstapojen puute.

Julkisissa kulkuvälineissä kiitosta kuulee erittäin harvoin ja ajattelinkin nyt listata tilanteita, joissa kiitoksen sanominen ei ole synti. Saa kokeilla!

Sano "kiitos", kun...

1) Joku antaa sinulle täydessä kulkuneuvossa paikkansa.
(Tätähän ei tosin tapahdu kuin käytösoppaissa ja urbaanilegendoissa)

2) Joku liikauttaa jalkojaan hieman, jotta pääset täydessä junassa istumaan keskimmäiselle paikalle.
(Tietenkään itse ei voi siirtyä keskimmäiselle paikalle, jotta kaikkien elämä olisi edes hieman helpompaa, eikä tarvitsisi kompastella toisten jalkoihin ja kaatua juurikin sen pienimmän (vanhemman) rouvan päälle. Ja ei, koskaan ei käy niin hyvää tsägää, että kaatuisi sulavasti juurikin sen junan komeimman uroksen syliin.)

3) Kukaan ei tee elettäkään, jotta pääsisit helpommin istumaan viimeiselle vapaalle paikalle
(Tässä tapauksessa kannattaa kiittää kovaäänisesti ja liioitellun iloisesti)

4) Kanssamatkustaja pitää sinulle ovea junan eteiseen auki
(Tätä oikeasti tapahtuu!! Vaikka useimmiten kyse on vain siitä, että henkilö on jäänyt "jumiin" oven taakse, eikä pääse liikkumaan ennenkuin koko käytävä on tyhjentynyt)

5) Joku auttaa painavat matkatavarasi matkatavarahyllylle
(Joskus näinkin on tapahtunut, vaikka yleensä saa ihan itse yrittää nostaa 50 kilon matkalaukkua hyllylle liikkuvassa junassa sikaniskaisen bodarin yli)

Siinäpä muutama esimerkki, jossa tätä mystistä sanaa "kiitos" voi hyvin käyttää. Keksi toki itse lisää!